Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Hirdetés

Érelmeszesedés gyógyítása, visszafordítása

Érelmeszesedés gyógyítása, visszafordítása

Friss topikok

Linkblog

Blogajánló

Érelmeszesedés gyógyítása, visszafordítása

2011.11.02. 17:46 MBS5

Érelmeszesedés gyógyítása

Az érelmeszesedésre való fokozott kockázat szűrővizsgálatokkal és nagyobb figyelemmel már gyermekkorban fölismerhető. A legtöbb ember halálának okát jelentő betegség megelőzése szempontjából fontos fölismerést a Circulation közölte.

Évtizededekkel ezelőtt Finnország a koszorúér-betegség okozta halálozásban dobogós helyen állt. Ekkor nemzeti program indult a súlyos közegészségügyi helyzet megváltoztatására. Néhány év alatt - váratlan gyorsasággal - jelentősen sikerült az infarktusos halálozást csökkenteni. A sok területre kiterjesztett, betegséget megelőző tevékenység ma is működik.

 
Az érelmeszesedés folyamata visszafordítható, s bizonyított, hogy a koleszterinszint hatékony csökkentése nemcsak megállítja a vérzsír lerakódását az érfalakon, de le is "koptatja" az eret elzáró zsírt - igazolta az Amerikai Kardiológiai Társaság most zárult kutatása. A vizsgálatban részt vett betegek koleszterinszintjét csaknem nyolcvan százalékuknál legalább a felére lehetett csökkenteni, azt pedig, hogy ez az érelzáródás mértékét is mérsékelte, az érfalakról készített belső felvételek bizonyították. A kutatók szerint a koleszterinszint önmagában is a négyszeresére növeli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, egyszázalékos csökkentésével pedig ennek a kockázata is két-három százalékkal csökken. Ha a magas vérzsírszint ráadásul dohányzással és magas vérnyomással is együtt jár, a kockázat már csaknem tízszeres.

Magyarországon a becslések szerint minden második felnőttnek van valamilyen vérzsírproblémája, az érintetteknek mégis alig tíz-húsz százalékát kezelik, vagy kezelték valaha. Közülük is csak minden negyediknél sikerül elérni a kívánt szintet, jóllehet: az infarktuson átesett betegek nyolcvan százalékáról derül ki, hogy magas a vérzsírszintjük.

Karádi István, a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója szerint miután a magas koleszterinszint semmilyen panaszt nem okoz, csak a szűrés - legalább két, egymástól függetlenül elvégzett vizsgálat - adhat hírt a veszélyről.

- Már húszéves kortól indokolt lenne, hogy egy egyszerű vérvizsgálattal megnézesse mindenki a koleszterinszintjét. Ha ez 4,2 körüli értéket mutat, akkor biztos, hogy a következő öt-tíz évben nem kell aggódnia. Különös kockázatot jelent viszont, ha a családban - főleg fiatalabb, ötvenéves kor alatt - volt már infarktus, ilyen esetekben évenkénti ellenőrzésre van szükség - mondja a szívgyógyász.

A koleszterinszint mozgással, a táplálkozási szokások és az életmód megválasztásával is befolyásolható. Az érelmeszesedés veszélye a kor előrehaladtával nő, 50 év fölött pedig kismértékű érelmeszesedése mindenkinek lehet. Speciális esetben azonban, ha valakinek a normális mértéket kétszer-háromszorosan meghaladó vérkoleszterin-értéke van, már tizenéves korában is súlyos érelmeszesedés alakulhat ki. A civilizált országokban minden tizedik haláleset közül négy az erek elmeszedésére vezethető vissza, aminek hátterében az örökletes tényezők mellett a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz áll.
 

Markus Juonala és munkatársai fölismerték, hogy a finn társadalomban több intézmény irányelveket fektetett le a koszorúér-betegségre vonatkozó gyermekkori szűrővizsgálatokra, de egyelőre nem tisztázott, hogy ezeket hány éves korban kell elkezdeni. "A gyermekkori elhízás szorosan összefügg a kóros vérzsírszinttel és a vérnyomás emelkedésével, ezért elsősorban a hízásnak indult gyerekekkel kell foglalkozni" - mondta a munkacsoport vezetője.

A kutatók négy nemzetközi  - egy finn, egy ausztrál, két egyesült államokbéli - vizsgálat adatait egyesítették. Összesen 4380 gyermek adatait értékelték, akiket három és 18 év között vontak be a vizsgálatban. A résztvevők ereit 20 és 45 éves korukban, vagyis átlag két évtizeddel később vizsgálták ismét.

Az önkéntesek nyaki ereit vizsgálták, ahol az érfal különböző rétegeinek vastagsága mérhető. A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és a testtömegindex értékét mérték a vizsgálatba kerülés idején, majd kilenc-, 12, 15 és 18 éves korban.

Voltak adatok három- és hatéves korból is, de azok alapján nem lehetett megjósolni a folytatást, viszont kilencéves kortól a nyaki erek falának változása már elkezdődött, vagyis láthatóvá tette azokat, akik felnőttkorukban fokozott kockázatúakká váltak koszorúér-betegség szempontjából.

Samuel S. Gidding szerkesztőségi cikkben értékelte a tanulmányt, és kiemelte, hogy különböző országokban végzett vizsgálatok általános érvényű adatokat eredményeztek. "A szűrést és a megelőzést gyermekkorban kell kezdeni" - tette hozzá.

Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?

Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
Atherothrombotikus betegségről akkor beszélhetünk, ha a meszes ér falában levő plakk bereped, és a felszínén thrombus alakul ki. A tünetek attól függnek, hogy a szervezet mely területét látja el a beszűkült vagy elzáródott ér. Az aterotrombózis legjellegzetesebb megjelenési formái az alábbiak:

  • Szívinfarktus, enyhébb esetben a mellkasi fájdalom a koszorúserek szűkülete miatt. 
  • Stroke, enyhébb esetben átmeneti agyi keringészavar a nyaki vagy az agyi erek szűkülete miatt. 
  • A perifériás artériás betegség, ami a végtagi erek érintettsége miatt alakul ki.

Az érelmeszesedésre való fokozott kockázat szűrővizsgálatokkal és nagyobb figyelemmel már gyermekkorban fölismerhető. A legtöbb ember halálának okát jelentő betegség megelőzése szempontjából fontos fölismerést a Circulation közölte.

Évtizededekkel ezelőtt Finnország a koszorúér-betegség okozta halálozásban dobogós helyen állt. Ekkor nemzeti program indult a súlyos közegészségügyi helyzet megváltoztatására. Néhány év alatt - váratlan gyorsasággal - jelentősen sikerült az infarktusos halálozást csökkenteni. A sok területre kiterjesztett, betegséget megelőző tevékenység ma is működik. Markus Juonala és munkatársai fölismerték, hogy a finn társadalomban több intézmény irányelveket fektetett le a koszorúér-betegségre vonatkozó gyermekkori szűrővizsgálatokra, de egyelőre nem tisztázott, hogy ezeket hány éves korban kell elkezdeni. "A gyermekkori elhízás szorosan összefügg a kóros vérzsírszinttel és a vérnyomás emelkedésével, ezért elsősorban a hízásnak indult gyerekekkel kell foglalkozni" - mondta a munkacsoport vezetője.

A szűrést és megelőzést gyermekkorban kell elkezdeni

 

A kutatók négy nemzetközi  - egy finn, egy ausztrál, két egyesült államokbéli - vizsgálat adatait egyesítették. Összesen 4380 gyermek adatait értékelték, akiket három és 18 év között vontak be a vizsgálatban. A résztvevők ereit 20 és 45 éves korukban, vagyis átlag két évtizeddel később vizsgálták ismét. Az önkéntesek nyaki ereit vizsgálták, ahol az érfal különböző rétegeinek vastagsága mérhető. A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és a testtömegindex értékét mérték a vizsgálatba kerülés idején, majd kilenc-, 12, 15 és 18 éves korban. Voltak adatok három- és hatéves korból is, de azok alapján nem lehetett megjósolni a folytatást, viszont kilencéves kortól a nyaki erek falának változása már elkezdődött, vagyis láthatóvá tette azokat, akik felnőttkorukban fokozott kockázatúakká váltak koszorúér-betegség szempontjából. Samuel S. Gidding szerkesztőségi cikkben értékelte a tanulmányt, és kiemelte, hogy különböző országokban végzett vizsgálatok általános érvényű adatokat eredményeztek. "A szűrést és a megelőzést gyermekkorban kell kezdeni" - tette hozzá.

Forrás: webbeteg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: érelmeszesedés érelmeszesedés gyógyítása visszafordítása

A bejegyzés trackback címe:

http://erelmeszesedesgyogyitasa.blog.hu/api/trackback/id/tr932508811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.